Iedereen een prachtig 2020!
Niet dat ik me verveel, maar ik heb in het afgelopen jaar ook lekker de tijd voor mezelf genomen. Ook ik leef maar één keer en het is, zeker als je niet uitkijkt, zó voorbij. Je moet prioriteiten stellen!
In een interview voor Zeeland Business Magazine vertelde Transitie Team Zeeland-lid en DOW-medewerkster Gitta Zijlma me over de 80-20 regel: Hoe win je tijd? 80% van het werk doe je in 20% van de tijd. Over de laatste 20% doe je 80% van de tijd. Een presentatie opzetten is zo gebeurd. Maar het afmaken ervan (streepje, kommaatje, puntje) kost vier keer zoveel tijd. Als je dat weglaat, win je enorm veel tijd en er is niemand die het ziet.” (Het hele stuk staat onderaan).

In die gewonnen tijd maak ik graag reizen en foto's en hieronder drie (!) nieuwjaars-wens-foto's...

klok
Deze tijdloze klok staat op een station vlak bij Napels. Voor mij het perfecte symbool voor reizen. Niet alleen op vakantie, maar ook op je levensreis, het gaat allemaal veel te snel.
Neem je tijd, er komt (bijna) altijd nog een trein.
bloem
Dit kleine ‘opdondertje’ stond ineens, op 31 augustus, tussen de tegels in mijn tuin. En ik heb het, zo lang het er zin in had om daar te blijven, laten staan: “Neem je tijd!”
modder
In de oogsttijd hebben de boeren nauwelijks tijd om te denken aan de fietsers die ook over die weg moeten.
Maar ze zijn wel goed met opvallende borden..
Neem je tijd!
   
 
FILMS
Als journalist vind ik het mijn plicht om zo eerlijk mogelijk door te geven wat ik hoor of zie.
En dat geldt eigenlijk ook voor de bedrijfs-, promotie- en zelfs reclamefilms die ik maak. Als je aan een bakker vraagt wie de lekkerste koekjes
maakt dan zeggen de meeste: ‘Mijn koekjes’. Behalve in Zeeland, want wij zijn bescheiden: ‘Dat moet een ander maar uitmaken’.

Nou, daarom moet je het aan de klanten vragen. Dat zijn mensen die waar voor hun geld willen en blij zijn als ze daarvoor een goed adres
hebben. En zij kunnen ook goed uitleggen waarom zij bij een bepaalde leverancier graag hun spullen halen.
 
St Alzheimer Zeeland
In geval van Dementie hebben de meeste mensen (50%) Alzheimer. Daarnaast zijn er nog veel meer vormen. En het is ongeneeslijk. Het is op dit moment één van de grootste zorgen van de mensheid en het kan al op relatief jonge leeftijd beginnen.

In oktober heb ik voor het Alzheimer symposium in Terneuzen een serie portretten gemaakt van mensen die in het afgelopen jaar te horen kregen dat zij dementie hebben. Wat overkomt hen? En vooral ook hun partner?
Je neemt afscheid iemand die overlijdt of emigreert. In die gevallen zijn ze echt weg. Maar iemand die aan dementie lijdt gaat ook echt weg. Maar blijft wel bij je wonenen het is niet meer de man of vrouw van wie je hield en met wie je samenwoond(e). Dit loodzware besef wordt zo zwaar onderschat.

De films komen binnenkort online. Klik hier voor info
 
Veerse meer
 
documentaire
Samen met cameraman Rick Hamelink (bovenste foto) hebben we in 2019 op eigen initiatief een documentaire gedraaid. Nadat een paar keer subsidie om onduidelijke redenen niet lukte besloten we lekker zelf te beginnen. We hebben de spullen, het netwerk en een idee: We gaan een portret van het Veerse meer maken. Wat speelt er in 2019 op en om dit unieke water?
Aan het begin van het jaar hadden we er nog geen idee van hoe slecht het met de regelgeving was gesteld. Iedereen die wat wilde ging zijn gang en gelukkig was er af en toe sociale controle. Bijvoorbeeld de foto hierboven. Alleen de boot van Dijkhuizen verstoort het prachtige uitzicht vanaf Kamperland. Maar wat zie je als je vanuit het museum-stadje naar Kamperland aan de overkant kijkt? Dan ben je niet meer in een museum! Burgemeester Van der Zwaag van Veere vindt dat Noord-Beveland eigenlijk zou moeten betalen voor het uitzicht.
Maar ook hebben we bij de Zandkreek meegekeken bij de inventarisatie van kruiskwalletjes..
Wat we ook niet wisten is dat de Provincie Zeeland in het najaar van 2019 keihard het voortouw zou nemen voor een gebiedsvisie op het Veerse Meer. Dat maakt deze documentaire nu al tot iets heel bijzonders. We hopen hem tegen de zomer van 2020 af te hebben.
Beelden: BvLmedia.nl
 
 

Rabobank Clubsupport
Eén van mijn hoogtepunten in een jaar is toch wel het presenteren van Rabo Clubsupport. Ieder jaar geeft Rabobank Walcheren/Noord-
Beveland in Huys Ter Schelde in Koudekerke mooie cheques aan de verenigingen en clubs in hun gebied. Het gaat om meer dan een half
miljoen euro. Al een paar jaar ga ik met de camera op pad voor de bank om te kijken hoe blij de mensen met dat geld zijn. Wat ze er mee
doen en hoe belangrijk het voor hun vereniging is en vooral ook hoe trots ze zijn op hun Rabobank: Wie wil er niet bij die bank?

Jenaire interviewt DIOS-secretaris Wout over de 'air-tumbling baan' die ze met Clubsupport hebben kunnen kopen.
'Zieke dieren helpen die door toedoen van de mens gewond of ziek geworden zijn'.

Coby Louwerse van 'De Mikke' ging vrijwilligers werk doen..
Het werd meer dan een full-time job.

Katrien en Kee
over Westkapelle in
Het Polderhuis


beelden: BvLmedia.nl

   
PRESENTATOR / DAGVOORZITTER
Als radio en tv presentator is het mijn tweede natuur om de tijd in de gaten te houden. Dat betekent dat als een programma binnen een uur rond moet zijn, dan doen we dat.
7 september
Bert, zelf een ‘befaamde hardloper’, presenteert met veel plezier voor de derde keer de Kustloop in Vrouwenpolder.

Voorzitter Alex Maas (r) fotografeert een binnenkomster en dat wordt dan ook weer twee keer op de gevoelige plaat vastgelegd.

beeld: BvLmedia.nl

 
13 november zwembad Arnemuiden.
Honderden kinderen smeken het gemeentebestuur om er voor te zorgen dat hun zwembad in orde wordt gemaakt. Ze worden al veel te lang aan het lijntje gehouden. De SP springt bij en organiseert met mensen uit het dorp een aktie. Het jeugdjournaal komt filmen.
De burgemeester (lol om de presentator die ineens 'een reus' moet interviewen) verzekerde in Arnemuiden dat zij het niet goed begrepen hadden en dat het goed zou komen.
Een dag later bleek in de raadsvergadering dat hij het ook niet goed had gelezen.
beeld: Boven Jeugdjournaal en rechts Gerard Brand.
 
Internationaal Filmfestival Tegenstroom voor de korte film in Zeeuws-Vlaanderen (17-20 oktober 2019)
Op de foto: Erik de Bruyn, regisseur van Grenslanders reikt de prijs uit aan Daphne Lucker, een van de maaksters van de film ‘Sisters’.
Het festival wordt georganiseerd door Jeannice Adriaansens.
Hopelijk gaat dit fantastische festival in 2020 weer door!

Zodra Zeeuwse films openbaar worden dan zet ik ze, als de opdrachtgever er geen moeite mee heeft, onmiddellijk op de website van de Stichting NetZeeuws.nl. Een platform waar ik van harte achter sta. Hoe leuk is het om zo veel mogelijk Zeeuwse film-uitingen op één plaats samen te brengen?
Vooral veel niet-Zeeuwen bezoeken onze website. Voor studie of om zich alvast voor te bereiden en te verlekkeren op hun komende vakantie in Zeeland.
Klik op het logo om op de site te komen Stichting NetZeeuws.nl

 

Zeeland & West-Brabant Business
Zeeland Business is al lang geen bedrijf meer dat jaarlijks alleen mar een aantal bladen uitgeeft. Natuurlijk blijven er specials en prachtig
vormgegeven magazines, gemaakt door professionals. Als eind-redacteur vind ik het
prettig werken in de club. En natuurlijk ook als
presentator van de Netwerk-events. Daarnaast is er zoveel meer te doen, zoals de Academie, kijk op zeelandbusiness.nl

   


Als je trouwens voor je bedrijf nog eens een Popquiz zoekt dan moet je mij maar even mailen!
Samen met mijn goede vriend Maurits Portier hebben we een gevarieerde Popquiz in elkaar gezet. Met een hoop vragen, geschikt voor zowel beginners als gevorderden.
Bijvoorbeeld: Van welke band is deze plaat? >>

Uit je dak
Aansluitend kan ik na alfoop altijd nog een muziekje draaien om nog even lekker te dansen.

Leerbedrijf
Jonge gasten kunnen bij BvLmedia
alle kanten op. Zelf films maken en editten, interviews maken en websites opzetten en uitvogelen.
Maar ju kunt ook kennis met netwerken. Hoe verkoop je je talent? Uiteraard heb ik respect voor wat jij kan en krijg je de ruimte om je eigen
dingen te doen. Hier leer je hoe de wereld draait. En zo leren we van elkaar. Commercieel is tegenwoordig geen reclame maken, maar inspiratie of informatie bieden.
En het mag niet teveel kosten. Liever vier goedkope bedrijfs-filmpjes per jaar dan één dure film. [stage info]


Wfm96
In het eerste deel van 2019 heb ik op de zondagmorgen nog een serie interviews gemaakt op de Walcherse Lokale Omroep. Twee uur over het leven van één gast en diens favoriete muziek. Dat zegt ook een hoop. Die programma's zijn nog steeds te beluisteren, klik op het logo hiernaast. Zo schoven onder meer de drie Walcherse burgemeesters aan.En nog veel meer bijzondere eilanders.

Voorlopig ben ik even gestopt met het maken van programma's.
De voorbereiding kost erg veel tijd en het blijft vrijwilligerswerk.
 
Als je niet op Walcheren woont dan is dat erg jammer. Je krijgt hier namelijk met grote regelmaat de Middelburgse, Veerse of Vlissingse Courant in de bus. Dat kost niks want de adverteerders betalen.
In mijn column laat ik me dan graag inspireren door een foto uit mijn archief ...
   
     
wens 2019
wens 2018

 

 

 

 

Lees meer

- films, tv en commercials
- presentator, animator
- Mediatrainingen en -adviezen> > > klik op m'n (visite)kaartje